Почетна

Здружение за култура и развој на креативни индустрии - Транзен

 

Мисијата на организацијата е да придонесе во демократизацијата и децентрализацијата на културата во државата преку обезбедување на културна програма и развој на културните политики на локално и национално ниво.

 

Основни цели на организацијата се:

  • развој на културни политики
  • афирмирање и негување на современите и традиционални културни вредности
  • развој на креативни индустрии
  • анимација на младите и маргинализирани групи и нивна инклузивност преку културата и уметноста
  • поттикнување на истражувачката дејност од областа на етнологијата, етнографијата и културните политики во земјата и регионот

 

Значење на поимот ТРАНЗЕН: Транзенот е украсна решетка за прозорец. Низ релјефот на транзенот навлегува светлината во внатрешноста на градбата.Транзенот има улога естетски да ја украси надворешноста на фасадата,внатрешноста да ја осветли на мистичен начин,и да го заштити прозорецот-окото на архитектурата.Најчеста е примената во сакралните објекти.Контактот на внатрешната декорација со светлото кое таинствено навлегува низ отворите на транзенот е голема тајна во православните манастири.Транзенот е симбол на заштитата на внатрешната светлина.

 


Активен Проект

With Art Against Cancer

 

Со Уметност Против Ракот 

» Повеќе
July 2020
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31