Тел. : +389 70 453 573

News

Документарен филм Лука

Документарен филм ЛУКА – СИНОПСИС Филмот ЛУКА го прикажува животот на група млади музичари од Струмица, кои во кризни времиња за опстојување на алтернативната културна сцена, се борат да најдат начини за израз на својата музичка креативност и иновативност. Во времиња на бесконечна општествена...

Самостојна изложба на Тони Попов „Човек неусетно се троши“ – Автопортрети

Автопортретите на Тони Попов „Постои една врата која ја затворив до крајот на светот“. Х. Л. Борхес. Кога требаше да се осмисли каталогот за сликите на Тони Попов, ги добив неговите песни, неговата скриена поезија. На почетокот ги знаев само сликите, кои ги следам...

100 ГОДИНИ СТРУМИЧКА ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Од печат излезе монографијата „100 години струмичка ликовна уметност“, проект кој го реализира Здружението за култура Транзен во соработка со Општина Струмица и финансиска поддршка од програмата Цивика мобилитас. Поводот за оваа книга е отворањето на новата градска галерија во Струмица, но пред се,...

Самостојна изложба на Ѓорги Динев (Црно небо)

Самостојната изложба на Ѓорги Динев насловена „Црно небо“ е втора по ред на младиот уметник, после онаа од минатата година реализирана во МКЦ Скопје. Оваа ликовна изложба пак, е веќе дваесетта по ред во организација на Здружението за култура Транзен. Изложбата се подготвува речиси...

„Црно небо“ кон изложбата на Ѓорги Динев

Германскиот сликар Ото Волфганг Волс во својата единствена поема запиша : Очите, кога се отворени Ја смалуваат концентрацијата. Надворешните и видливи резултати се зголемуваат во релативен сооднос спрема оддалечувањето од совршената состојба. Се подразбира дека најубавите дела се најтешко видливи. Големите дела со надворешен...