Тел. : +389 70 453 573

Публикации

Монографија за ликовниот уметник Ниче Василев „50 години творештво“

април 14, 2022 tranzen

Монографијата Ниче Василев „50 години сликарство“ е дел од активностите на Здружението за култура Транзен поддржано од програмата Цивика Мобилитас. Ова е четврта монографија за ликовната уметност во издание на Транзен. Во монографијата за...

100 ГОДИНИ СТРУМИЧКА ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

ноември 3, 2021 tranzen

Од печат излезе монографијата „100 години струмичка ликовна уметност“, проект кој го реализира Здружението за култура Транзен во соработка со Општина Струмица и финансиска поддршка од програмата Цивика мобилитас. Поводот за оваа книга е...

„Црно небо“ кон изложбата на Ѓорги Динев

март 16, 2021 tranzen

Германскиот сликар Ото Волфганг Волс во својата единствена поема запиша : Очите, кога се отворени Ја смалуваат концентрацијата. Надворешните и видливи резултати се зголемуваат во релативен сооднос спрема оддалечувањето од совршената состојба. Се подразбира...

Паднатиот дух – кревко крило над Струмица

декември 28, 2020 tranzen

Имав само осумнаесет години кога љубовта со волшебна светлина ми ги отвори очите и првпат ми ја допре душата со своите огнени прсти“. Така, со оваа реченица почнува една од најтоплите источни приказни за...

СЕЌАВАЊЕ НА ЕДНА УМЕТНОСТ

декември 26, 2020 tranzen

Кон изложбата на струмичките ликовни уметници Атанас Мучев, Василка Христова, Момчило Петровски Момо, Стојче Гоцков, Стојан Пачов во организација на Здружението за култура Транзен) Галерија Музеј Струмица октомври 2016 год. Основна цел на уметничкото...

Автопортрет во самоизолација

декември 25, 2020 tranzen

Третата по ред изложба „Несовршен простор“ која ја организира „Здружението за култура Транзен“ се погоди во време на пандемија и изолација на населението. За прв пат уметниците во овој век беа соочени со буквално...

Женскиот модел во ликовната уметност

декември 25, 2020 tranzen

Помеѓу палеолитското ликовно дело Вилендорфската Венера и современата “Венера од Радишани” на Владимир Лукаш, поминати се речиси 20 000 години. Иако поминале милениуми постоење на човештвото и творештвото, овие две дела можеме слободно да...

Коњските глави како предвесник и противтежа на злото

декември 25, 2020 tranzen

Наеднаш пред мене се појави сиво-зелен коњ. Коњаникот што јаваше на сиво-зелениот коњ се викаше „Смрт“, а во неговата придружба беше Адот. Ним им беше дадена власт над една четвртина од Земјата, за да...

Субверзија на бунтот (кон претставата „Каин“ на Дејан Ангелов)

декември 25, 2020 tranzen

Има нешто здраво во земјата македонска, поточно во Струмица, а се пројавува како бунт кој укажува на сиот гнилеж во Македонија но токму оваа побуна против ваквата состојба ја дава надежта за нејзино оздравување....

Истражување на културните потреби на граѓаните на Општина Струмица

октомври 14, 2020 tranzen

  • 1
  • 2