Тел. : +389 70 453 573

Publications

„Црно небо“ кон изложбата на Ѓорги Динев

March 16, 2021 tranzen

Германскиот сликар Ото Волфганг Волс во својата единствена поема запиша : Очите, кога се отворени Ја смалуваат концентрацијата. Надворешните и видливи резултати се зголемуваат во релативен сооднос спрема оддалечувањето од совршената состојба. Се подразбира...

Паднатиот дух – кревко крило над Струмица

December 28, 2020 tranzen

Имав само осумнаесет години кога љубовта со волшебна светлина ми ги отвори очите и првпат ми ја допре душата со своите огнени прсти“. Така, со оваа реченица почнува една од најтоплите источни приказни за...

СЕЌАВАЊЕ НА ЕДНА УМЕТНОСТ

December 26, 2020 tranzen

Кон изложбата на струмичките ликовни уметници Атанас Мучев, Василка Христова, Момчило Петровски Момо, Стојче Гоцков, Стојан Пачов во организација на Здружението за култура Транзен) Галерија Музеј Струмица октомври 2016 год. Основна цел на уметничкото...

Автопортрет во самоизолација

December 25, 2020 tranzen

Третата по ред изложба „Несовршен простор“ која ја организира „Здружението за култура Транзен“ се погоди во време на пандемија и изолација на населението. За прв пат уметниците во овој век беа соочени со буквално...

Женскиот модел во ликовната уметност

December 25, 2020 tranzen

Помеѓу палеолитското ликовно дело Вилендорфската Венера и современата “Венера од Радишани” на Владимир Лукаш, поминати се речиси 20 000 години. Иако поминале милениуми постоење на човештвото и творештвото, овие две дела можеме слободно да...

Коњските глави како предвесник и противтежа на злото

December 25, 2020 tranzen

Наеднаш пред мене се појави сиво-зелен коњ. Коњаникот што јаваше на сиво-зелениот коњ се викаше „Смрт“, а во неговата придружба беше Адот. Ним им беше дадена власт над една четвртина од Земјата, за да...

Субверзија на бунтот (кон претставата „Каин“ на Дејан Ангелов)

December 25, 2020 tranzen

Има нешто здраво во земјата македонска, поточно во Струмица, а се пројавува како бунт кој укажува на сиот гнилеж во Македонија но токму оваа побуна против ваквата состојба ја дава надежта за нејзино оздравување....

Истражување на културните потреби на граѓаните на Општина Струмица

October 14, 2020 tranzen

ТАГАТА НА ПРОВИНЦИЈАТА И НЕПОДНОСЛИВАТА МАЧНОТИЈА НА МЕТРОПОЛАТА

August 5, 2020 garvanliev

СЕЌАВАЊЕ НА ЕДНА УМЕТНОСТ

August 5, 2020 garvanliev

  • 1
  • 2